Skontaktuj sie z nami: 22 870 05 21

COVID-19 PUNKT WSPARCIA

COVID-19 WYMAZ

Jak prawidłowo przygotować się do zrobienia wymazu. Zapraszamy do obejrzenia filmu instruktażowego.

COVID-19

Nowe zasady postępowania. Od 15 września mamy nową strategię walki z pandemią. Zapraszamy na krótką prezentację.

COVID-19

Zasady izolacji

Wszystkie zainteresowane osoby zapraszamy do kontaktu z naszym Punktem

7 ZASAD JAK ZAPOBIEGAĆ ROZPRZESTRZENIANIU SIĘ PANDEMII KORONAWIRUSA

Założenia Projektu

Utworzenie i prowadzenie dzielnicowego punktu wsparcia mieszkańców Pragi Płd.
#StopCovid19

Głównym celem powstania Dzielnicowego Punktu Wsparcia jest wzmocnienie i uzupełnienie działań administracji publicznej prowadzonych w kierunku przeciwdziałaniu COVID-19 w społecznościach lokalnych.

Nasza Fundacja od samego początku ogłoszenia stanu epidemicznego w Polsce bacznie przygląda się działaniom na rzecz mieszkańców oraz informacjom pojawiającym się w Internecie na temat koronawirusa. Uruchomiliśmy zdalną pracę biura, komunikując się z naszymi odbiorcami za pomocą naszych mediów społecznościowych. Z zaniepokojeniem zauważamy coraz większą ilość dezinformacji wśród pacjentów dotyczącą np. stosowania środków  ochrony osobistej, czy samego koronawirusa. Od kilku lat prowadzimy dyżury na Infolinii RPP w ramach projektu #łączynaspacjent. Od momentu pojawienia się pandemii ilość  telefonów jest kilkukrotnie większa niż w tych samych okresach w latach ubiegłych.

W początkowym okresie pandemii  pacjenci, zostali zmuszeni lub sami zdecydowali się na przesunięcie terminu wizyt,  zabiegów operacyjnych czy rehabilitacyjnych. Niewielkie przesunięcie terminów najczęściej nie skutkowało pogorszeniem się ich stanu zdrowia. Obecnie obserwujemy, że problemy pacjentów zaczynają narastać.  Dodatkowo w kontaktach ze służbą zdrowia pacjenci spotykają się z niewłaściwym traktowaniem. Z danych Rzecznika Praw Pacjenta wynika, że najczęściej nieprawidłowości dotyczą:  Odmowa przyjęcia pacjentów, zakażonych COVID-19 i odsyłanie do innych podmiotów czy wymuszanie na pacjentach dodatkowych opłat za środki ochrony. Pacjentom brakuje wiedzy, gdzie mogą się udać po pomoc w okresie pandemii Covid-19