ZDROWIE PUBLICZNE W KOORDYNOWANEJ I PERSONALIZOWANEJ OPIECE ZDROWOTNEJ – XXIII Międzynarodowy Kongres OSOZ

Miło nam poinformować, że 24 kwietnia 2018 podczas XXIII Międzynarodowego Kongresu OSOZ „Koordynowana i Personalizowana Opieka Zdrowotna”  w Międzynarodowy Centrum Kongresowym w Katowicach Fundacja Urszuli Jaworskiej jest współorganizatorem sesji  pt.

PACJENT I ZDROWIE PUBLICZNE

ZDROWIE PUBLICZNE W KOORDYNOWANEJ I PERSONALIZOWANEJ OPIECE ZDROWOTNEJ

Podczas naszej sesji eksperci  będą dyskutować o prawach i bezpieczeństwie pacjenta w nowotworzonych koncepcjach systemu opieki zdrowotnej w tym w opiece koordynowanej i personalizowanej. Podczas sesji będą poruszane miedzy innymi  tematy:

• Wprowadzenie do projektu „Wytyczne do Praw i Bezpieczeństwa Pacjenta” w opiece koordynowanej. Optymalizacja kosztów.

– Urszula Jaworska, Fundacja Urszuli Jaworskiej

– Michał Skorupowski, Kancelaria Prawna

– Beata Ambroziewicz , Polska Unia Organizacji Pacjentów

– Małgorzata Sokołowska, Kancelaria Prawna

• Projekt koordynacji usług z punktu widzenia MZ i NFZ.

– Janusz Cieszyński, Wiceminister Zdrowia

– Andrzej Jacyna, Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia

• Naczelna Izba Kontroli o koordynacji w ochronie zdrowia.

– Krzysztof Kwiatkowski, Prezes Najwyższej Izby Kontroli

• Pacjent, jego rodzina i przyjaciele – jak narzędzia OSOZ pomagają dbać o zdrowie najbliższych.

– Paweł Błaszczyk, KAMSOFT S.A.

• Pacjent w centrum systemu ochrony zdrowia dzięki rozwiązaniom cyfrowym. Indywidualne Konto Zdrowotne.

– Maria Kurcz, Dyrektor Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej Przychodnia Miejska w Józefowie – KAMSOFT S.A.

Po wystąpieniach odbędzie się  panel dyskusyjny.

Koordynacja opieki zdrowotnej nad pacjentem. Wyzwania, najlepsze praktyki. Interdyscyplinarna dyskusja w gronie ekspertów.

W którym udział zapowiedzieli:

– Izabela Kucharska, Zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego

– Rafał Janiszewski, Kancelaria Doradcza Rafał Piotr Janiszewski

– Prof. dr hab. n. med. Mirosław J. Wysocki, Kierownik Zakładu Promocji Zdrowia i Prewencji Chorób Przewlekłych, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH, Konsultant Krajowy w dziedzinie Zdrowia Publicznego

– Urszula Jaworska, Fundacja Urszuli Jaworskiej

– Zbigniew Niewójt, p.o. Głównego Inspektora Farmaceutycznego

– Halina Kutaj – Wąsikowska , Dyrektor Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia

– Bartłomiej Chmielowiec , Rzecznik Praw Pacjenta

– Dariusz Klimczak, Wicemarszałek Województwa Łódzkiego

– Monika Białas, Kierownik Pionu Organizacji i Systemów Zarządzania, Wojewódzkie Wielospecjalistyczne Centrum Onkologii w Łodzi

– Grzegorz Hudzik, Zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego

Więcej informacji na stronie KONGRESU

Zapraszamy do udziału w 24 kwietnia 2018 roku w Katowicach. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Informacje o Kongresie

Kongres OSOZ to jedno z najważniejszych wydarzeń w Europie Środkowo-Wschodniej prezentujące aktualne zagadnienia innowacyjnej ochrony zdrowia. Tegoroczna edycja skupi się na najważniejszych wyzwaniach dla polskiego rynku zdrowia: koordynacji opieki zdrowotnej, e-recepcie, bezpieczeństwie danych (RODO), e-dokumentacji medycznej, centralnych projektach cyfryzacji sektora.

W wydarzeniu weźmie udział 1000 gości, w tym przedstawiciele środowiska medycznego, farmaceutycznego oraz organizacji rynku ochrony zdrowia, politycy, naukowcy, lekarze i pielęgniarki, diagności laboratoryjni, menedżerowie placówek medycznych, pacjenci, firmy działające w sektorze, studenci uczelni medycznych.

Za udział w Kongresie farmaceuci oraz diagności laboratoryjni będą mogli uzyskać punkty edukacyjne miękkie, szczegóły dostępne w harmonogramie sesji.

W sesji inauguracyjnej wezmą udział m.in. wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński oraz przedstawiciel Komisji Europejskiej Horst Krämer. Specjalny film zaprezentuje koncepcję koordynacji opieki zdrowotnej.

Kongres OSOZ to:

• Ponad 40 prelekcji ekspertów z Polski i zagranicy,
  • 1000 uczestników w nowoczesnym Międzynarodowym Centrum Kongresowym,
  • 6 sesji tematycznych: lekarz, farmaceuta, pielęgniarka i położna, diagnosta laboratoryjny, pacjent w koordynowanej i personalizowanej ochronie zdrowia oraz bezpieczeństwo danych medycznych
  • Strefa Nauki – wystawa innowacji dla ochrony zdrowia z udziałem m.in. polskich startupów.
  • Uroczysta Gala Liderów Ochrony Zdrowia oraz koncert w siedzibie Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach.