Rozwój nowoczesnych terapii lekowych szansą na leczenie dotychczas nieuleczalnych chorób – terapie przeciwwirusowe w leczeniu przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C

✅Rozwój nowoczesnych terapii lekowych, spowodował, że wiele chorób dotychczas uznawanych za przewlekłe i trudne do wyleczenia można dzisiaj leczyć ze skutecznością ponad 90% i wysokim poziomem bezpieczeństwa.

✅Przykładem takiej terapii są doustne leki przeciwwirusowe stosowane w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C (WZW C), które jest drugą po nadużywaniu alkoholu przyczyną marskości wątroby i schyłkowej niewydolności wątroby na świecie oraz przyczyną 50-80 % zachorowań na pierwotnego raka wątrobowo-komórkowego.

🌐Więcej wiedzy:

Pacjent w badaniach klinicznych 💪👍

#hcv #stophcv #wzw #wzwc #rakwątroby #marskość #panwątroba
#wątroba #zdrowie #zdrowiepubliczne #czasnasgoni #pacjent #hcvtownieryrok #noweleki #leki #badaniakliniczne