Wiesz czym jest 饾椊饾椉饾椆饾椂饾椊饾椏饾棶饾棿饾椇饾棶饾槆饾椃饾棶? Nie? Je艣li przyjmujesz (lub kto艣 z Twoich bliskic…

馃摚Wiesz czym jest 饾椊饾椉饾椆饾椂饾椊饾椏饾棶饾棿饾椇饾棶饾槆饾椃饾棶?馃 Nie?馃 Je艣li przyjmujesz (lub kto艣 z Twoich bliskich) wi臋cej ni偶 饾煴 lek贸w jednocze艣nie, koniecznie zapoznaj si臋 z dzisiejszym materia艂em Akademia NFZ #akademianfz #艣rodazprofilaktyk膮 #edukacja #pacjent #leki #leczenie #zdrowie #polipragmazja #zdrowiepubliczne

馃拪 LEKI. Jak sobie nie zaszkodzi膰? Za偶ywanie jednocze艣nie wielu medykament贸w bez kontroli specjalist贸w, zwi臋ksza ryzyko wyst膮pienia wzajemnych interakcji i gro藕nych powik艂a艅. Szczeg贸lnie je艣li przyjmujesz 5 lub wi臋cej r贸偶nych rodzaj贸w lek贸w, w tym leki o wykluczaj膮cym si臋 dzia艂aniu oraz leki bez recepty i suplementy diety. 馃檮 Jest to szczeg贸lnie niebezpieczne dla os贸b obci膮偶onych chorobami przewlek艂ymi, np. cukrzyc膮, nadci艣nieniem t臋tniczym, niewydolno艣ci膮 kr膮偶enia. 馃憠 Wielolekowo艣膰 cz臋sto jest konieczna w terapiach leczniczych. Jednak, by by艂a bezpieczna dla zdrowia, powinna przebiega膰 pod kontrol膮 lekarsk膮 i w konsultacji z farmaceut膮.
Dlatego:
馃憠 zawsze stosuj si臋 do zalece艅 lekarzy
馃憠鈥 Wi臋cej