Konferencja „Choroba Alzheimera-uczymy się pomagać”

15 listopada 2013 roku odbyła się konferencja  zorganizowana przez Rzecznika Praw Obywatelskich we współpracy z Polskim Towarzystwem Alzheimerowskim oraz Polskim Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera. Przez zaproszonych gości została zaprezentowana epidemiologia choroby, obraz kliniczny oraz metody leczenia. Statystyki są nieubłagane obecnie liczbę chorych na Alzheimera szacuje się w Polsce na co najmniej 250 tys., z czego 150 tys. nie ma postawionej diagnozy. Liczba ta będzie się zwiększała ponieważ nasze społeczeństwo się starzeje. Na świecie choroba ta dotyczy  ok. 35 mln ludzi, zaś w roku 2030 ma być ich dwa razy więcej, a w 2050 r. – trzy razy więcej. Choroba Alzheimera jest najczęstszą postacią otępienia (demencji). Rozwija się przeważnie po 65. roku życia. Badania epidemiologiczne stwierdzają, ją u 14 proc. osób po 65. roku życia oraz u 40 proc. osób po 80. roku życia. Wśród wielu ważnych informacji znalazła się również ta mówiąca o założeniach Polskiego Planu Alzheimerowskiego oraz o roli jaką pełnią opiekunowie oraz organizacje pozarządowe. Wszelki informacje i materiały dostępne są na stronie biura Rzecznika Praw Obywatelskich. POLECAMY

Konferencja na stronie Rzecznika Praw Obywatelskich