饾棖饾槆饾槅 饾棖饾棝饾棩饾棓饾棧饾棓饾棥饾棞饾棙 饾椃饾棽饾榾饾榿 饾椉饾棷饾椃饾棶饾槃饾棽饾椇 饾棔饾棙饾棴饾棗饾棙饾棖饾棝饾棬 饾棪饾棙饾棥饾棥饾棙饾棜饾棦? 饾棧饾椏饾椉饾棾饾椂饾椆饾棶饾椄饾榿饾槅饾椄饾棶 饾椂 饾椆饾棽饾棸饾槆饾棽饾椈饾椂饾棽 _________…

馃槾 饾棖饾槆饾槅 饾棖饾棝饾棩饾棓饾棧饾棓饾棥饾棞饾棙 饾椃饾棽饾榾饾榿 饾椉饾棷饾椃饾棶饾槃饾棽饾椇 饾棔饾棙饾棴饾棗饾棙饾棖饾棝饾棬 饾棪饾棙饾棥饾棥饾棙饾棜饾棦?
馃┖ 饾棧饾椏饾椉饾棾饾椂饾椆饾棶饾椄饾榿饾槅饾椄饾棶 饾椂 饾椆饾棽饾棸饾槆饾棽饾椈饾椂饾棽
鈥 鈥
馃槾 饾棦饾棷饾榿饾槀饾椏饾棶饾棸饾槅饾椃饾椈饾槅 饾棷饾棽饾槆饾棻饾棽饾棸饾椀 饾榾饾棽饾椈饾椈饾槅 jest najcz臋stszym zaburzeniem oddychania zwi膮zanym ze snem.
馃憠 Dotyka populacji w r贸偶nym wieku.
馃憠 Obturacyjny bezdech senny zak艂贸ca prawid艂ow膮 architektur臋 snu.
馃憠 Osoba choruj膮ca na t臋 chorob臋 艣pi bardzo p艂ytko.
馃憠 Bezdech powoduje wybudzenia i niemo偶no艣膰 utrzymania ci膮g艂o艣ci snu.
馃槾 To powoduje, 偶e powtarzaj膮ce si臋 epizody bezdech贸w i zaburzona architektura snu doprowadza do nadmiernej senno艣ci i uczucie ci膮g艂ego zm臋czenia w ci膮gu dnia.
馃搱馃搲 饾棔饾棶饾棻饾棶饾椈饾椂饾棽 饾椊饾椉饾椆饾椂饾榾饾椉饾椇饾椈饾椉饾棿饾椏饾棶饾棾饾椂饾棸饾槆饾椈饾棽
鈥 鈥
馃槾 Podstawowym i z艂otym standardem w rozpoznaniu obturacyjnego bezdechu sennego jest badanie polisomnograficzne.
馃啒 Jest to badanie ca艂onocne, polegaj膮ce na ocenie stadi贸w snu.
鈥 鈥 鈽 Zapisy z badania, pozwol膮 okre艣li膰, w kt贸rym momencie, w kt贸rym stadium snu pacjent si臋 znajduje i czy sen pacjenta jest prawid艂owy.
鈥 鈥 鈽 Na podstawie badania polisomnograficznego lekarz ocenia, czy pacjent ma bezdechy, czy wyst臋puje obturacyjny bezdech senny oraz ocenia stopie艅 ci臋偶ko艣ci choroby.
馃啒 Kolejnym elementem, kt贸ry oceniamy, u pacjent贸w z bezdechem jest poziom saturacji, czyli poziom tlenu we krwi.
馃啒 Objawy nocne bezdechu sennego s膮 spostrzegane g艂贸wnie przez osoby, kt贸re 艣pi膮 obok.
鈥 鈥 鈽 To jest chrapanie g艂o艣ne, nieregularne, z przerwami.
鈥 鈥 鈽 Osoba czasami budzi si臋 z uczuciem d艂awienia, pocenia, z uczuciem l臋ku.
馃啒 Osoby, kt贸re maj膮 obturacyjny bezdech senny wstaj膮 2, 3, 4 razy w ci膮gu nocy, aby odda膰 mocz.
馃啒 Kolejnym objawem mog膮 by膰 dolegliwo艣ci, b贸le w klatce piersiowej, uczucie pieczenia, d艂awienia, a tak偶e nadmierna potliwo艣膰 w czasie snu.
馃啒 Objawy dzienne zauwa偶ane ju偶 s膮 przez samego pacjenta, to takie przede wszystkim:
鈥 鈥 鈽 uczucie zm臋czenia, niewyspania si臋, rozdra偶nienia,
鈥 鈥 鈽 niepohamowana senno艣膰 dzienna.
鈥 鈥
馃槾 Osoba, kt贸ra cierpi na obturacyjny bezdech senny, mo偶e zasypia膰 podczas czytania, ogl膮dania telewizji, podczas normalnej aktywno艣ci w pracy.
馃槾 Bezdech senny mo偶e by膰 skutecznie leczony.
馃憠 Pacjent powinien by膰 skierowany do laryngologa, aby oceni膰, czy nie ma przeszkody dro偶no艣ci g贸rnych dr贸g oddechowych, du偶ych, przero艣ni臋tych migda艂k贸w, czy wr臋cz nie ma zmiany nowotworowej w gardle, kt贸ra powoduje zw臋偶enie 艣wiat艂a g贸rnych dr贸g oddechowych.
鈥 鈥
馃ケ W profilaktyce i leczeniu bezdechu sennego zwracamy uwag臋 na:
馃憠 zdrowy styl 偶ycia,
馃憠 redukcj臋 masy cia艂a,
馃憠 zwi臋kszon膮 aktywno艣膰 fizyczn膮, kt贸ra powoduje w艂a艣ciwe roz艂o偶enie p艂yn贸w ustrojowych, szczeg贸lnie w okolicach gard艂a i zmniejszenie liczby bezdech贸w.
鈥 鈥
馃憠 Bardzo wa偶ne jest u os贸b, kt贸re chrapi膮, a nie maj膮 bezdech贸w, wszycie pi艂ki od tenisa ziemnego w bluz臋 od pid偶amy, aby wymusi膰 pozycj臋 spania nie na plecach, nie na wznak.
馃憠 Zwykle od pozycji na plecach, wyst臋puj膮 pocz膮tkowo bezdechy.
鈥 鈥
Zapraszamy na spotkanie z 饾棻饾椏 饾椈. 饾椇饾棽饾棻. 饾棤饾棶艂饾棿饾椉饾椏饾槆饾棶饾榿饾棶 饾棖饾槆饾棶饾椃饾椄饾椉饾槃饾榾饾椄饾棶-饾棤饾棶饾椆饾椂饾椈饾椉饾槃饾榾饾椄饾棶, kt贸ra jest ekspertem w dzisiejszej #艢rodazProfilaktyk膮 i opowie o konsekwencjach zdrowotnych bezdechu sennego, czynnikach ryzyka, metodach leczenia, profilaktyce oraz na co zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 podczas bada艅 okresowych.
鈥 鈥
#艢zP #艢rodazProfilaktyk膮 #profilaktyka #bezdech #AkademiaNFZ Ministerstwo Zdrowia