"To tak, jakbyśmy znaleźli niezwykle skuteczną technikę ratowania ludzi przed utonięciem, ale po wyciagnięciu człowieka z wody pozostawili go, kaszlącego na wpół uduszonego, własnemu losowi w poczuciu, że zrobiliśmy to, co do nas należało". FITZHUGH MULLAN,

...My robimy więcej

Szkoła Życia z Przewlekłą Białaczką Szpikową

29 stycznia 2013

„Szkoła Życia z Przewlekłą Białaczką Szpikową” powstał w ramach kampanii społecznej pt. „Białaczka – sprawdź czy nie weszła Ci w krew” realizowanej przez Fundację Urszuli Jaworskiej oraz Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej pod patronatem honorowym Ministerstwa Zdrowia. Program ten poszerza dotychczas prowadzoną kampanię o działania skierowane bezpośrednio do osób chorych na białaczkę i ich rodzin. Szkoła Życia z PBSz ma na celu pomoc pacjentom w przejściu przez proces leczenia oraz wsparcie psychiczne chorych i ich rodzin. Program stanowi platformę wymiany doświadczeń między pacjentami, stanowi też okazję do rozmowy z lekarzami. Ponadto celem projektu jest edukacja pacjentów w zakresie zachowania higieny psychofizycznej podczas procesu terapeutycznego, podniesienie świadomości, na temat tego jak uczynić leczenie bardziej skutecznym, poprawa jakości życia podczas procesu leczenia oraz edukacja lekarzy w zakresie komunikacji z pacjentem.

W ostatnich kilku latach roku odbyło się szereg spotkań w klinikach hematologicznych w największych miastach Polski

Czytaj Więcej o spotkaniach

Projekt i wykonanie: Agencja Interaktywna Netivo