"To tak, jakbyśmy znaleźli niezwykle skuteczną technikę ratowania ludzi przed utonięciem, ale po wyciagnięciu człowieka z wody pozostawili go, kaszlącego na wpół uduszonego, własnemu losowi w poczuciu, że zrobiliśmy to, co do nas należało". FITZHUGH MULLAN,

...My robimy więcej

Grupy dla Chorych na HCV

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w Polsce wirusem HCV może być zakażonych ponad 700 tys. osób, osób które wiedzą o swojej chorobie jest około 5%. Oznacza to, że 95 proc. nosicieli nie jest świadoma swojej choroby, co prowadzi do bardzo szybkiego rozprzestrzeniania się wirusa HCV. Zakażenie Wirusowym zapaleniem wątroby najczęściej następuje przez krew. Każde uszkodzenie powłok skórnych i błony śluzowe,j które mają styczność z materiałem zakaźnym może doprowadzić do przeniesienia choroby. Największe ryzyko przeniesienia choroby jest w grupach tzw. wysokiego ryzyka. Narkomani (używanie wspólnych igieł), więzienia itp. Duże ryzyko przeniesienia choroby występuje jednak również podczas: zabiegów medycznych i stomatologicznych, upiększających tj. manicure, pedicure, tatuaże, piercing.
Prawdopodobieństwo zakażenia podczas heteroseksualnych stosunków płciowych jest stosunkowo niewielkie. Przeniesienie wirusa HCV podczas normalnych kontaktów w domu, szkole itp. Jest znikome. Wirus HCV nie przenosi się drogą kropelkową (kichanie, kaszel, pocałunki, dotyk).

Fundacja Urszuli Jaworskiej W ramach Kampanii Społecznej „Obudź się póki wirus HCV drzemie” organizuje warsztaty dla lekarzy i pacjentów związane z profilaktykom i leczeniem zakażeń wirusem HCV

Projekt i wykonanie: Agencja Interaktywna Netivo