"To tak, jakbyśmy znaleźli niezwykle skuteczną technikę ratowania ludzi przed utonięciem, ale po wyciagnięciu człowieka z wody pozostawili go, kaszlącego na wpół uduszonego, własnemu losowi w poczuciu, że zrobiliśmy to, co do nas należało". FITZHUGH MULLAN,

...My robimy więcej

O Fundacji

Fundacja Urszuli Jaworskiej była przez wiele lat największym pod względem liczby zarejestrowanych osób – Bankiem Dawców Szpiku Kostnego w Polsce. To dzięki osobistemu zaangażowaniu Pani Urszuli Jaworskiej i całego zespołu Fundacji idea dawstwa szpiku stała się w Polsce tak popularna. W chwili obecnej jesteśmy jednym z wielu Ośrodków Dawców Szpiku  a Rejestr zrzesza około 11 tys. dawców.

W czasie tych kilkunastu lat działalności odbyły się 34 przeszczepy szpiku od dawców z Rejestru Fundacji Urszuli Jaworskiej. Od kilku lat Fundacja zmienia i rozszerza swój profil pomocy. Poprzez zaangażowanie się w pomoc pacjentom z nowotworami krwi i szpiku, pacjentom z guzami mózgu, a także chorym na Stwardnienie Rozsiane i zakażonym wirusem HCV – fundacja stała się de facto organizacją pomagającą pacjentom przewlekle chorym.

Przez wiele lat działalności nauczyliśmy się jak rozpoznawać potrzeby pacjentów przewlekle chorych i jak skutecznie radzić sobie z problemami jakie czekają na Ich drodze. Zdobytą wiedzę staramy się przekazać chorym i ich rodzinom na organizowanych przez Nas warsztatach i spotkaniach z pacjentami. Swoje cele Fundacja Realizuje również przez organizowanie Ogólnopolskich Kampanii Społecznych, konferencji prasowych, akcji edukacyjnych i informacyjnych w prasie, radio i telewizji.

Pięć lat Fundacji przeczytaj…

Projekt i wykonanie: Agencja Interaktywna Netivo