"To tak, jakbyśmy znaleźli niezwykle skuteczną technikę ratowania ludzi przed utonięciem, ale po wyciagnięciu człowieka z wody pozostawili go, kaszlącego na wpół uduszonego, własnemu losowi w poczuciu, że zrobiliśmy to, co do nas należało". FITZHUGH MULLAN,

...My robimy więcej

Fundacja

Fundacja Urszuli Jaworskiej
została założona przez Urszulę Jaworską po udanym przeszczepie szpiku, pierwszym w Polsce od dawcy niespokrewnionego, w październiku 1997 roku,. Głównymi celami jej działalności jest szeroko pojęta pomoc dla ludzi chorych na nowotwory i inne choroby przewlekłe, prowadzenie akcji edukacyjnych i informacyjnych w prasie, radio i telewizji. Fundacja ma na swoim koncie wiele udanych programów zmierzających do realizacji jej celów statutowych. Fundacja z biegiem lat rozszerza swoją działalność na kolejne grupy pacjentów między innymi chorych na stwardnienie rozsiane (SM) i pacjentów zakażonych wirusem HCV, czy chorych na guzy mózgu

Programy realizowane przez ostatnie kilka lat przez Fundację Urszuli Jaworskiej

•    Program Rozwoju Rejestru Dawców Szpiku
•    Program Edukacyjny – Transplantacja Narządów
•    Grupy Wsparcia dla chorych onkologicznie i ich rodzin
•    Grupy Wsparcia dla chorych na nowotwory mózgu, organizowanie turnusów rehabilitacyjnych i wypoczynkowych
•    Grupy Wsparcia dla osób przed i po przeszczepach szpiku
•    Grupy Wsparcia dla chorych z HCV
•    Grupy Wsparcia dla chorych z SM
•    Grupy Wsparcia dla chorych na nowotwory mózgu (spotkania z aktorami, spektakle, płyty)
•    Warsztaty dla pacjentów z PBS – komunikacja lekarz pacjent, monitorowanie leczenia
•    Kampania Społeczna „BIAŁACZKA – SPRAWDŹ, CZY NIE WESZŁA CI W KREW”

Projekt i wykonanie: Agencja Interaktywna Netivo